ARCHALTFOTOKONZERV


free hit counter
          javascript

Kislexikon  |   Szótárak  |   Agnoszkáló táblázat  | Vegyszerismertető |  Petőfi dagerrotípia  Dagerrotip ötvösjelek  |   Dagerrotip lemezméretek  |  Dagerrotip installációk és konzerválás  |   Üveglemezméretek  |   Vizit és más kártyaméretek Analóg vég  Linkek  |  Irodalomjegyzék |  Magyar-magyar fotószótár | Főmenü  | Fórum  | Blog | E-mail |

Dictionaries  | Petőfi daguerreotype  Daguerreotype hallmarks | Daguerreotype installations types |   Daguerreotype sizes | Glass plate sizes | Visit & other card sizes | Links | Literature | English menu  | Forum  | Blog | E-mail |

Az analóg fényképészeti ipar lassú kimúlása

Kronológia 2006 -

utolsó módosítás:  2013. 09. 27.


Ma még gyárt/forgalmaz  fekete fehér fotópapírt  a  Fuji, Oriental Seagull, Foma Bohemia, IlfordKentmere, BerggerMaco ,  Adox ShanghaiPMF   és?

Ma még gyárt  fekete fehér filmet :   Fuji,  Ilford, Foma Bohemia, Filmotec Bergger , Maco Adox ShanghaiPMF  és?


A Kodak  mégse száll ki  az analóg fotóanyag gyártásból
2013. szeptember 24. Egy Kodak Alaris, nevű új cég született mikor a KPP megvásárolta az Eastman Kodak, Personalized Imaging and Document Imaging businesses-t , az új cég  nem tervezi, hogy csökkentse a film portfólióját  rövid távon, nyilatkozták a főnökök a BJP nek..
http://www.bjp-online.com/british-journal-of-photography/news/2296502/new-kodak-company-to-continue-selling-film
http://printscreen.hu/kodak-alaris-nem-allunk-le-az-analog-film-gyartasaval
 
Összefoglaló a legutóbbi bejegyzés óta történtekről
2013. aug. 21. A Fuji leállította érzékenyebb (400 ASA) analóg anyagai gyártását, a Kodak leállította a cellulóz-acetát filmhordozók gyártását. Van mozgás az ellenkező irányban is: az Agfa és a Ferrania újraindulást tervez az Adox újabb analóg anyagokon dolgozik többek között a Forte Polywarmtone újraélesztésén is. A bíróság elfogadta a Kodak csődvédelmi kérését amelynek értelmében egy jóval kisebb termékskálájú, méretű cégként próbálja folytatni szeptembertől. (Linkeket most nem mellékelek....)

A Fotokemika (Horvát fotóanyaggyár) azonnal leállította az ezüst alapú fényképészeti anyagok termelését.
2012. szeptember 6. Az ezüst és az energia a termelés költségei emelkednek a klasszikus, ezüst anyagból előállított, a régebbi gépekhez való anyagok értékesítése az elmúlt 3-5 évben nehezebb. Ezért sajnos a Fotokemika  úgy döntött, hogy az ezüst alapú fényképészeti anyagok készítését teljesen leállítja..
http://www.fotofilmfabriek.nl/nieuws/Fotokemika-stopt-productie/

A Kodak  kiszáll az analóg fotóanyag gyártásból
2012. augusztus 23.-án A Kodak bejelentette, hogy eladja a Personalized Imaging and Document Imaging businesses-t amiben a film és fotópapírgyártó részlege van. Vagyis kiszáll az analóg fotóanyaggyártásból 130 év után...
http://www.kodak.com/ek/US/en/Kodak_Takes_Next_Steps_toward_Successful_Emergence.htm


A Kodak  leállítja  a fordítós  filmeket
2012. január 20.-án Audrey Jonckheer, Kodak's worldwide director of marketing and public relations, még azt nyilatkozta, hogy a film divizió még profitábilis erre március 1.-én bejelentik, h a csökkenő kereslet miatt kb fél-háromnegyed éven belül leállítják a Ektachrome E100G/E100VS and Elite Chrome Extra Color 100 filmeket. Gyorsan ment. 
http://www.bjp-online.com/british-journal-of-photography/news/2140216/-film-division-profitable-kodak
http://www.petapixel.com/2012/03/01/kodak-kills-off-its-color-reversal-films/


Csődbe ment a Kodak
Az amerikai Eastman Kodak fotóműszaki vállalat - a világ egyik legnagyobbja ebben a műfajban - csütörtökön csődvédelmet kért, alapítása után százhúsz évvel.
http://index.hu/gazdasag/vilag/2012/01/19/csodbe_ment_a_kodak/ 2012. január 19.

Nincs többé a nyersanyag, amely megváltoztatta a világot
Hamarosan a Kodachrome diafilmek kidolgozása is végleg befejeződik - közölte az a Kansas állambeli fotólabor, amely a világon utolsóként még elfogadja a 2009 óta már nem forgalmazott rolnikat.
www.kulturpart.hu 2011. január 10.

For Kodachrome Fans, Road Ends at Photo Lab in Kansas
By A. G. SULZBERGER
Published: December 29, 2010.

Riport a New-York Times-ben az utolsó Kodachrome film előhívásáról. 2010. dec. 29.

Újraéled a Forte Polywarmtone papír. De Adox lesz.
ARCHALTFOTOKONZERV Blog.  2009. ápr. 22.

Újabb elbocsátások a Kodaknál, gyengülő teljesítmény a hagyományos anyagoknál.
Megszállott műszaki cikkesek vették vállukra a Kodakot
Gazdasági Rádió, MTI, 2008. október 30. 19:03
Kodak Plans Job Cuts as Sales, Profit Outlook Dims (Update2)
By Courtney Dentch

Kodak 3Q profit spikes, but full year seen weaker, Last updated October 30, 2008 10:29 a.m. PT  (AP)

A Polaroid abbahagyta a Polaroidot. Már ezek is.
2008. február 8-13. Újabb analóg technika gyártása maradt abba.  A Polaroidé, ami jóval a digitális fényképezés előtt tette lehetővé a kép azonnali megtekintését. Elavult. Nosztalgia persze marad utána. Meg vannak művészek akik kifejezetten erre az anyagra szerettek dolgozni, annak speciális jellege miatt.

KODAK-INDUSTRIE. Démolition prévue dans deux mois (Kodak gyár, robbantás két hónapon belül)
E.B. 17 octobre 2007 - Chalon-sur-Saône, Le Journal de Saône-et-Loire.
Magyarul a cikkről blogomban.

Kodak quickly shrinks its Rochester campus (A Kodak gyorsan zsugorodik a Rochesteri telephelyen.)
By Ben Dobbin - ASSOCIATED PRESS  Updated: 10/01/07 6:50 AM
Magyarul a cikkről blogomban.


2007. április 02. Kelet-Közép Európában 2006 is a digitális fényképezőgépek éve volt
2007. április 02. 11:24 | Utolsó módosítás:2007. április 02. 12:26
Az IDC nemrég közzétett adatai szerint a térségben tavaly eladott digitális fényképezőgépek száma közel 23 százalékos emelkedéssel megközelítette a 7 millió darabot, és az idén is stabil növekedés várható. A technológiai fejlődés és a verseny az árakat ezzel szemben minden eddiginél alacsonyabb szintre szorította, így a gyári árbevétel mintegy 4 százalékkal, 1,65 milliárd dollárra csökkent.
(HVG)

Forte finir 
http://www.hg.hu/ 2007. február 14. ?
A mai napon utolsó alkalommal csomagoltak Forte fotópapírokat a váci üzemben. A digitális fotótechnika térnyerése a legendás fekete-fehér fotófilm-fotópapír gyártót is maga alá gyűrte, melynek következtében nem csak, hogy maga a vállalat, de már a „Forte-élmény” is a múlté. Legalábbis azok számára, akik nem spájzoltak el időben kellő mennyiségű „nyersanyagot”.
(Képgalériával)
További anyagok az ARCHALTFOTOKONZERV Forte emlékoldalán


Megduplázta eredményét a Nikon
2006. november 9. csütörtök, 12:11

Újabb japán fotóelektronikai cég jelentett jelentős profitnövekedést a digitális fényképezőgép-eladások növekedésének köszönhetően. A digitális fényképezőgépek mellett precíziós műszereket és félvezetőgyártó berendezéseket előállító Nikon majdnem megkétszerezte, adózott eredményét. (mfor.hu)

2006-09-26. Az utolsó esély a fényképezés nagymesterének

2006-09-26 09:57:38

Saját bolthálózat létrehozásával és új digitális kamerák kifejlesztésével próbál újra nyereségessé válni a legendás fényképezőgyár, a Leica. A Hessen tartománybeli Solmsban működő német cég a hagyományok és a modernitás ötvözésével próbál talpra állni abból a válságból, amelyet az egyre olcsóbb digitális fényképezőgépek miatt termékei iránt visszaesett kereslet okozott. A Leica azt tervezi, hogy híres M-sorozatát (amelynek egy-egy gépe 1400 darabból készül és 11 órányi munkával szerelik össze minden egyes darabját) átalakítja digitális felvételek készítésére. A cégvezetés úgy gondolja, hogy a modern termékek is profitálhatnak a Leica név kitűnő imázsából. (Der Spiegel - vg.hu)

2006. augusztus 2.A Flextronics kezébe kerülnek a Kodak digitális fényképezőgépei
írta: Ady Krisztián , idő: 09:28   
[HWSW] Újabb lelombozó negyedéves eredményt követően komoly lépésre szánta el magát a Kodak: az egykoron fotóóriásnak számított vállalat az analóg fényképezőgépek 2004-es sarokba hajítását követően részben megszabadul digitális fényképezőgépeitől is. A vállalat a tajvani Flextronics-szel szövetkezik a készülékek fejlesztése, gyártása és terjesztése érdekében.

2006-05-25
A Canon is leáll a filmes gépekkel Szerző: Barna József | 2006-05-25 14:59 | IT.technológia | Forrás: IT.news
A legendás gyártó felhagy az új gépek fejlesztésével, és csak idő kérdése, hogy mikor fejezi be véglegesen a forgalmazást.

2006-04-27 
  Nőtt a Canon profitja, javultak idei kilátásai
 A Canon Inc. negyedéves üzemi eredménye 18,7 százalékkal emelkedett a digitális fényképezőgépek és a színes nyomtatók kedvező értékesítési adatai nyomán; a társaság 5 százalékkal javított éves profit előrejelzésén.2006. február. Több kolléga hozzászólása szerint  egy bizonyos HANS O. MAHN &  CO. forgalmaz fekete fehér filmet és papírt is Maco és Rollei :-) márkanéven. Azt, hogy gyártja e vagy csak csomagolja még nem tudom.
5 ezer állást szüntet meg és Kínába költözik a Fujifilm
2006. január 31. kedd, 14:31

J
övő év szeptemberéig a japán Fujifilm fotókellékeket gyártó társaság ezer munkahelyet szüntet meg Japánban és több mint 4 ezret pedig külföldön. E lépés a cég hagyományos fotógépeinek gyártását érinti, digitális gépeinek előállítását pedig teljesen Kínába telepíti át, értesült a Le Figaro (mfor.hu)

Stratégiaváltás a fotóipari óriásoknál
2006. január 19. csütörtök, 13:21

Általában a hagyományos filmre rögzítő gépek megszűnése jellemzi a gyártó cégek stratégiáját, ám a japán Konica Minolta például teljesen felhagy a kamerák gyártásával.(mfor.hu)


2006. január 19.
Kilép a piacról a Konica Minolta

2006-01-12 Nikon: egy korszak vége
January 15, 2006The end of Nikonography  

2005. november 26
.Filmszakadás: bezár az Agfaphoto

2005-11-14A digitális kamerák húzták felfelé a Nikon nyereségét

2005.-ös előzmények: 
A Kodak leállította a  fekete-fehér pozitív anyagok gyártását, a Forte gazdasági problémák miatt felszámolási eljárás alá került majd vagyoneladás és elbocsátások árán újraindult, az Ilford a  fekete fehér anyagok leállítását tervezte de később elhalasztották e döntést a vegyszergyártást kiszervezték és egy filmtípus gyártását leállították. A Fuji nyilatkozatban kötelezte el magát az ezüstalapu anyagok gyártása mellett. Az Olympus, a Fuji Photo Film, a Sanyo Electric, vagy a Kodak  veszteségesek.


A témához kapcsolódó linkek:


Magyar fotósok az ezüst-halogenid alapú képrögzítésért
http://ezusthalogenid.extra.hu/