Make your own free website on Tripod.comTovább a Kislexikonra

utolsó módosítás: 2004.09.30.

Magyarázkodás


Ez az első anyag ami felkerül a lapra. Persze még nincs kész, jó sok munka lesz ezután vele, de talán így is használható már valamennyire. (Már ha idetéved valaki. A lap ugyanis egyelőre kísérleti stádiumban van. Elég sok dolog van tervben és előkészítve csak legyen időm végigcsinálni.)

Ennek az első anyagnak (Kislexikon) az elődje az  1987-ben (!) Gödöllőn kiadott: Hogyan (ne) bánjunk (el) régi fényképeinkkel? c. jegyzetben megjelent  Fototechnika-Történeti (Egészen) Kis Lexikon c. szövegem ( a jegyzet többi írásának szerzői: Kincses Károly, Vékás Magdolna, Siska Gyula és Pálvölgyi Róbert voltak akik persze belesegítettek ebbe a részbe is).

Ez a mostani elektronikus változat folyamatos átdolgozás alatt áll, hiszen az azóta eltelt időben ha a technikatörténet nem is, a vele kapcsolatban tudhatók változtak...
Jelenleg nem cél az eljárásféleségek teljességének bemutatása (lehetetlen is lenne -- Luis Nadeau: Encyclopedia of Printing, Photographic and Photomechanical Processes c. könyvében több mint 1500 féle szerepel és még ez sem a teljesség) inkább a gyakorlat szempontjából lényegesebbek felől indulva a kevésbé  lényegesek fontosabb csoportjáig szeretnék jutni .  Sajnos így is kimarad néhány hazai specialitás (pl. a Porcelán müterem papírképei) melyekről nem ismeretesek a készítési technikájukra, anyagaikra vonatkozó adatok. (Számomra legalábbis és egyelőre.)

Egy másik feldolgozás Kincses Károly és Munkácsy Gyula:  Hogyan (ne) bánjunk (el) régi fényképeinkkel címû, a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában 2000-ben megjelent könyve. Ennek internetes változata a http://fotomult.c3.hu/index.html  címen érhető el.

2004. augusztus - szeptember
                                                                                 Flesch Bálint